Bakdaru megrendelésével fejleszti kapacitását

Mintegy 2 éves gondos előkészítés után megállapodást írt alá a MAHART Container Center Kft és a Verbis Kft egy SANY által gyártott új, sínen mozgó bakdaru (rail mounted gantry crane, RMG) szállításáról. A daru összesen 54 m hasznos fesztávú 41 MT teherbírású kétkonzolos szerkezet. Emelési magassága 12 m sínkorona felett. A daru képes lesz konténerek, daruzható félpótkocsik, csereszekrények közúti-vasúti és vízi rakodására, ez utóbbi esetnél korszerű és gyorsabb megoldást jelentve a hajók, bárkák rakodásánál.

Az aláíráson jelen volt a SANY Europe részéről Daniel Zhong üzletfejlesztési igazgató és a kikötői gépek európai felelőse, Al- Ahaad Mahir. A szerződést Fábián Zoltán és dr.Veres Sándor, a két szerződő partner ügyvezetői írták alá.

A Sany a világ első számú kikötői és szárazföldi konténer terminálok darugyártója eddig csak Távol Keleten és az amerikai földrészen volt jelen. Európában az első SANY intermodális daru Magyarországra fog kerülni.

A Sany ügyel arra, hogy a daru azon elemeit, amiket nem a gyár gyárt közvetlenül, az adott kontinensen jelen lévő neves és elismert gyártóktól szerezze be. Az elektromos rendszerek például a Siemens alkatrészek és alrendszerek használatán alapul. A transzformátorok AEG gyártmányok, a csapágyak SKF, a megfogó keret ELME gyártmány.

A berendezés összeszerelve, beüzemelve legkésőbb 2025 nyarán fog munkába állni az MCC csepeli telephelyén.